De HSPer en sociaal contact

Veel contacten verlopen op een standaard manier. We menen vaak niet echt wat we zeggen, maar geven een standaard antwoord. Daar is op zich niets mis mee, we doen het allemaal. Maar een hsp’er gaat graag op dingen in. Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, zegt hij meestal dat het ‘goed gaat’ of zoiets al ‘Ja, druk hé?’ in werkelijkheid gaat het misschien helemaal niet zo goed, in elk geval laat men niet alles van zichzelf zien. Een hoogsensitief persoon doorziet de situatie meestal door bepaalde subtiele nuances. Sommige hsp’er willen er verder op ingaan, uit oprechte interesse of om hulp te bieden. Maar dat wordt niet altijd gewaardeerd, omdat veel mensen hun problemen voor zichzelf willen houden. Deze afstandelijkheid vindt de hsp’er vaak moeilijk om mee om te gaan.