Heft in eigen handen….

CURA, PRAKTIJK VOOR STRESSMANAGEMENT EPE·ZATERDAG 24 FEBRUARI 2018

Een tijdje geleden kwam er een jonge dame bij me voor een intake. Ze had het formulier ingevuld en duidelijk aangegeven wat haar doel was.
Ze vertelde dat ze al verschillende hulpverleners had gehad dit in het reguliere circuit alleen dit had haar nooit echt verder geholpen.

Na een helder gesprek over waarom het volgens haar anders moest besloot ik om met haar aan het werk te gaan. Mede door mijn sterke gevoel dat ze idd wat anders nodig had dan dat haar altijd geboden was en bij mij op het juiste adres was ging ik de uitdaging aan en bood haar het ACT traject aan. Door het heft in eigen handen te nemen doorbrak ze daarmee ook een oud patroon. Perfect voor een nieuw begin.

ACT is een traject met veel opdrachten maken, voelen en ervaren. Ik kwam er al heel snel achter dat ze behoorde tot de hooggevoelige mensen ze dit zelf niet wist. Ik begreep ook al heel snel waar ze allemaal tegenaan was gelopen en wat de gevolgen voor iemand met HSP zijn als deze in het reguliere circuit komen zonder dat er rekening wordt gehouden met deze hooggevoeligheid. Niet HSP hulpverleners hebben geen idee hoe een en ander werkt voor een HSPer wat maakt dat er ook etiketjes worden geplakt die helemaal niet terecht zijn.

ACT valt onder de noemer positieve psychologie, een gedragstherapie die je leert het beste uit jezelf te halen en om te gaan met het leven zoals het is. Het eerste wat ik heb gedaan is haar normaliseren de etiketjes er af gehaald en zoals ze het zelf zo mooi benoemde zijn we op zoek gegaan naar haar eigen normaal.

Nu na een heel aantal maanden is ze uit haar hoofd terug naar haar eigen gevoel. Dit maakt haar veel krachtiger, minder gevoelig voor de buiten wereld weet ze daardoor veel beter wat haar eigen richting is en wat ze wil. Daarbij heeft ze een heel aantal levenskunsten en lessen in haar gereedschapskist om depressie en andere lastige zaken in het leven zelf te lijf te gaan.

Ik neem afscheid van een jonge dame vol zelfvertrouwen en nieuw verworven levensgeluk. En daar word ik als therapeut ook gelukkig van…