Wie ben jij zonder je verhalen?

‘ Bij cognitieve fusie ben jij nog gefuseerd met je gedachten en verhalen met alle gevolgen van dien. Bij cognitieve defusie betekent het dat je je gedachten los van jezelf kunt gaan zien. Je verhalen kunt gaan loslaten. Met de emoties en gevoelens die daarbij horen. Waardoor je jezelf, de wereld om je heen in een heel ander perspectief kunt gaan zien. Dat geeft mogelijkheden voor nieuwe ideeën en richting in je leven.’

Dit is wat ik gisteren schreef. Heb je de wel eens over nagedacht wat dat betekent? Gefuseerd zijn met je eigen gedachten? Dat betekent o.a dat je alle verhalen over jezelf en de ander gelooft. Ook als dit niet waar is. En dat wat je gelooft over jezelf en de ander, maakt hoe jij je gedraagt en denkt en voelt.

Vanuit defusie ga je je gedachten zien als een stroom die je van een afstand kunt waarnemen.
Je merkt je gedachten op en laat ze voorbij gaan. Zoals wolken aan de lucht.
Gedachten worden daarmee niet langer gezien als waarheid maar als mentale gebeurtenissen die zich voltrekken in je brein. Kun je je voorstellen hoe groot jou opluchting zou zijn als al je negatieve verhalen niet blijken te bestaan?

Voorbeeld: De vis en de rivier

De vis en de rivier
Vissen zwemmen in het water. Maar weten ze dat eigenlijk wel? ze worden geboren in water , leven in water en meestal sterven ze er. Hoe kan een vis weten dat water is als het altijd om hem heen is?

Mensen leven in een wereld van gedachten. Er is een stroom aan gedachten waarin we ons bevinden. Alles waar we waarnemen of gewaarworden, komt tot ons in de vorm van gedachten. Neem bijvoorbeeld de stoel waar je op zit. Ken je deze stoel echt, of ken je enkel je gedachten daarover?
Als je de stoel echt zou kennen , dan zou je ieder atoom kennen. Je zou de binnenkant van de stoel net zo goed kennen als de buitenkant. Maar dat is niet zo. Je kent enkel wat je kunt waarnemen: de buitenkant van de stoel. En die waarnemingen komen tot je in de vorm van gedachten. Je bent de waarnemer die of het bewustzijn dat de gedachten ervaart. Net als de vis is het moeilijk om de aard van die gedachten helemaal te doorgronden, omdat ze zo’n groot onderdeel van je beleving uitmaken. Cognitieve defusie helpt om je meer bewust te zijn van jezelf als waarnemer van al die gedachten.

Ben jij nu ook toe aan je volgende stap?
En wil je een zinvoller en rijker leven dan dat je nu hebt?

Neem contact met me op voor een gratis korte resultaat sessie waarbij ik je minimaal twee tips geef die je direct kun toepassen op jouw situatie.
Of ga direct naar mijn site om het E-boekje Van Stress naar geluk te downloaden zodat je meteen een start hebt om te beginnen. www.voilafoodandcolor.nl

Ik ontmoet je graag!

Harte groet,

Aafke Hoekstra de Jong
Juf, Coach, Counselor in Stress & Levenskunsten
Wachtelenbergweg 4
8162 XC Epe
Tel: 06 40 84 67 44
info@voilafoodandcolor.nl