lessen in levenskunst

Lessen in levenskunsten……….
‘Wat mag ik me daar nu bij voorstellen’ Vroeg ze me. ‘Dat kan natuurlijk van alles zijn’ antwoordde ik. Van verantwoordelijkheid nemen voor jezelf tot het wetenschappelijk begrip filosofie.
 
Voor sommigen is het hangen in een hangmat, rijk zijn met het hele riedeltje wat daarbij hoort.
 
De lessen die ik geef gaan over je binnenkant, vooral de manier waarop je met jezelf omgaat en de wijze waarop je naar jezelf kijkt.
 
Ik ben in mij leven vele obstakels tegengekomen, ik heb moeten leren van op mijn snuit gaan. Leren door ervaren. Door schade en schande wijs mogen worden.
 
Dat zijn harde lessen, misschien wel met de zelfde pijn dan de wielrenners in de Tour de France die op dit moment ervaren.
Alhoewel ik denk dat de pijn die je aan je binnenkant kunt voelen met niet veel te vergelijken is, plus een wielrenner heeft het voordeel van de positieve strijd die gaande is.
 
Nog een verschil is dat je gevechten niet zichtbaar zijn en je ook niet wordt toe gejuicht. De overeenkomst is dat er wel veel te winnen valt.
 
Het is idd zo dat er in pijn, verdriet en lijden veel moois verscholen ligt, mits je het aangaat.
 
In mijn geval is dat begonnen met yoga, meditatie en observeren en opruimen van mijn binnenkant.Ik heb me hier vele jaren aan gewijd, met als resultaat dat ik zo goed als pijnvrij werd en ik de waarnemer in mijzelf mocht tegenkomen.
 
Wat dat concreet betekent is dat je daardoor voornamelijk in het nu leeft en je jezelf niet meer identificeert met je verhalen.
 
De staat van zijn die Eckart Tolle en Thich Nhat Hanh onder andere beschrijven. je leeft met aandacht in het nu.
 
Ik kan je vertellen dat dat voor mij het verschil van hel en hemel is geweest.
 
Op mijn achtendertigste stapte ik voor het eerste een groot bedrijf binnen. En ik stond eigenlijk versteld van de stress en het verdriet en lijden van mensen. Ik zag ook dat dat lijden veelal kwam door onwetendheid wat betreft de menselijke geest en het zelf.
 
Ik wist dit door mijn eigen ervaringen en de lessen van mijn yoga docente en spirituele begeleiders. Opgeleid om mensen verder te kunnen helpen was ik toen nog niet.
 
Dat ik nu de mogelijkheid heb in les geven in deze kunsten door middel van ACT Therapie cq een Persoonlijk ontwikkel traject.
Vind ik enorme verrijking in mijn eigen leven en ik weet dat het voor vele mensen inzichten, bijzondere ervaringen en verlichting gaat geven.
 
ACT gaat uit van acceptatie voor alles wat zich aandient of al aanwezig is in jou als mens.Dus ook (fysieke) pijn en verdriet wordt eerst geaccepteerd.
 
Dat roept in de eerste instantie nogal eens weerstand op. Het mooie echter van acceptatie is dat er heel wat anders gebeurt dan dat je zelf zou hebben bedacht.
 
De therapie cq training verminderd ook klachten als stress, depressies en
angsten
Om het traject te gaan doen heb je wel al enig inzicht in jezelf nodig….