Zit jij in de gevaren zone voor een burn-out?

Vandaag geef ik wat informatie wat betreft het arbeidsmodel WEB, werkstressoren, energiebronnen en burn-out.

Het stelt dat de combinatie van teveel werkstress (als gevolg van stressoren) en een tekort aan energiebronnen onvermijdelijk leidt tot burn-out .

Je kunt een hele tijd omgaan met hoge werkstress, zolang je je maar kunt opladen door de aanwezige energiebronnen. Zoals leuke collega’s, een goed salaris, goede arbeidsvoorwaarden, loopbaanmogelijkheden enz. Het kan in feite van alles zijn zolang het je maar energie geeft.

In het volgende WEB-model zijn de vier mogelijke combinaties van werkstress en energie te zien. Burn-out is het resultaat van een van deze combinaties.

Energiebronnen
Verveling         Bevlogenheid
Apathie            Burn-out

Werkstressoren
  • Laag in energiebronnen en weinigwerkstress: leidt tot apathie. Dit gaat om veel routine werk doen met weinig stress. Je hebt geen stress maar je krijgt er ook maar weinig voor terug. Denk bijvoorbeeld aan iemand die dezelfde handelingen uitvoert in een fabriek.
  • Hoog in energiebronnen en weinig werkstress: leidt tot verveling, (Bore-out). Hierbij gaat het om mensen die onder hun niveau werken. Denk bijvoorbeeld aan een hoog opgeleide die saai uitzend werk moet gaan doen.
  • Hoog in energiebronnen en veel werkstress: leidt tot bevlogenheid. de ideale situatie waarbij mensen voldoende uitgedaagd worden door hun werk. het levert stress op maar geeft ook veel energie. Deze mensen werken veel en hard maar halen hier veel voldoening uit.
  • Laag in energiebronnen en veel werkstress: leidt tot een burn-out. als een werksituatie niet voldoende wordt gecompenseerd , ontstaat er op den duur een situatie van uitputting. Dus ga je onveranderd door dan ontstaat er een burn-out.
    Het is van groot belang om na te gaan of er een goed evenwicht is tussen het stress niveau en de aanwezige energiebronnen. Bij een (dreigende) burn-out kan met behulp van dit model worden gekeken waar het mis is gegaan en hoe het beter zou kunnen . Een uitgebluste kassamedewerker zou misschien wel goed functioneren als ze meer pauzes zou krijgen om rustig bij te komen en met collega’s te kunnen praten (energiebron)

 

Herken je je hierin? Of wil je weten jij staat? Bel me dan voor vragen of een persoonlijk gesprek. Mob: 06 40 84 67 44  of mail: info@voilafoodandcolor.nl

Heb je een mening of een vraag? Wil je meepraten over deze blog  geef je reactie hieronder dat zou ik leuk vinden!